Simar automatisering bv - moves the screen


Terug naar vorige pagina
Terug naar de startpagina

Voortgang nieuwe versie en BTW

Datum laatste update: 3 oktober 2012

Op deze pagina houden we u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen rond de uitlevering van onze nieuwe software en de aanpassingen ten behoeve van het nieuwe BTW tarief.

3 oktober: stand van zaken

Vrijwel iedereen heeft de conversie gedraaid en is nu over op het 21% BTW tarief. De helpdesk heeft maandag en dinsdag alle records gebroken, met ruim meer dan 200 calls per dag. Door de inzet van velen bleef de bereikbaarheid toch behoorlijk goed op orde.
Twee opmerkingen:
SIMS-gebruikers: er is een (door een klein aantal mensen gebruikte) functie 'Beheer netto artikelprijzen' (Instellingen, Kortingen in- en verkoop). Let er op dat als u hier netto prijzen in hebt gezet u deze ook zelf nog moet aanpassen aan de nieuwe BTW. Dit is in de conversie niet gebeurd.
Gebruikers projectenmodule: vanavond (3 oktober) is er een service-pack beschikbaar gemaakt met daarin een verbetering in de conversie van projectorders. Gebruikers van de projectenmodule wordt geadviseerd dit SP te downloaden en installeren.

Pagina met 'Veelgestelde vragen'

Er is een nieuwe pagina met veelgestelde vragen gemaakt over de BTW. Deze is nog aangevuld met vragen over de conversie.

28 september: het moment van conversie nadert !

De afgelopen weken hebben we met inzet van vrijwel iedereen in ons bedrijf bij zo goed als alle klanten in recordtijd de versie 8.6B kunnen installeren. Deze versie 8.6B ondersteunt het nieuwe BTW tarief en de conversie van de prijsbestanden en lopende offertes en orders.

BTW conversie menuMet het installeren van de 8.6B alleen bent u er nog niet. Voordat u op 1 of 2 oktober weer aan het werk kunt moet u eerst de conversie naar 21% uitvoeren. Met conversie bedoelen we de prijsaanpassing van alle verkoopprijzen in de bestanden. Die worden 1.68% duurder. En naar keuze kunt u ook al uw lopende offertes en orders laten aanpassen, maar dat kan alleen als u met de Simar software factureert.
Let op: de conversie is verplicht. Zo lang u deze niet draait krijgt u vanaf zondagavond 30 september niet uw normale menufuncties te zien en kunt u dus niet werken. In plaats daarvan krijgt u (de systeembeheerder) de menukeuzes voor de conversie te zien.

Lees alles over de conversie in de handleiding, in het hoofdstuk: '1 oktober: de conversie'. (Zie ook de hyperlinks onder het kopje Documentatie)

De conversie duurt niet lang. Het zal veelal geen probleem zijn om deze op maandagochtend 1 oktober als eerste uit te voeren.
Indien u de conversie op zondagmiddag wil uitvoeren, weet dan dat onze helpdesk speciaal deze zondag bereikbaar is, van 14.00 uur tot 20.00 uur.

Tenslotte: vanaf 2 oktober is onze website weer beschikbaar voor het downloaden van bestanden. Alle bestanden die inclusief btw zijn, zullen dan inclusief 21% btw zijn. Maar let op: er zijn ook veel bestanden die in punten gesteld zijn of exclusief btw zijn. Die veranderen uiteraard niet. Maar als u die later in een nieuwe versie download, denk er dan om dat de vermenigvuldigingsfactor (als u deze toepast) aangepast moet worden.
U hoeft overigens niet op 2 oktober alle inclusief-btw bestanden opnieuw te downloaden. Die bestanden zijn allemaal op uw systeem al voor u in prijs aangepast doordat de conversie dit doet.

10 September 2012

Voor KIMS/SIMS 8.6 is een service-pack beschikbaar dat de versie op 8.6B brengt. Deze B-versie bevat de ondersteuning voor 21% BTW, alsmede een aantal andere nieuwe functies.

De GOOP-gebruikers ontvingen in augustus al een GOOP 3.0 waarin ondersteuning voor 21% BTW was opgenomen. Maar ook voor GOOP gebruikers is er nu een service-pack beschikbaar die de BTW-ondersteuning verder uitbreidt. We raden ook GOOP gebruikers aan om het service pack van 10 september (of later) te downloaden. De belangrijkste uitbreiding is dat het nu mogelijk is om per direct al offertes en orders met 21% BTW te maken (voor uitlevering na 1 oktober) en dat u hier niet mee hoeft te wachten tot 1 oktober (zoals oorspronkelijk het geval was).

Eerst de KIMS/SIMS 8.6 / GOOP 3.0 inlezen

Voordat u het genoemde service-pack kunt downloaden moet u eerst de grote update naar KIMS/SIMS 8.6 of GOOP 3.0 ingelezen hebben. Deze versie is op DVD aan u toegezonden in de maanden juli (KIMS/SIMS) of augustus (GOOP). Pas als die geinstalleerd is kunt u het BTW-servicepack downloaden.
Als u deze update nog niet heeft ingelezen raden we u aan dit per direct te doen.

Alle documentatie

We raden aan de documentatie goed door te nemen, alvorens het service-pack te installeren. Er zijn diverse documenten beschikbaar, afhankelijk van welke software u gebruikt. (PDF documenten).

Handleiding nieuwe BTW voor KIMS en SIMS
Handleiding nieuwe BTW voor GOOP
Handleiding nieuwe BTW voor KOMAS
Overzicht Projectenmodule en de BTW

Oudere berichten (juli 2012)

Nieuwe versie KIMS/SIMS en Simar Design

De uitlevering van deze versie is half juni begonnen en inmiddels zijn we flink op stoom. Elke week worden er tussen de 100 en 200 versies verstuurd. Naar verwachting heeft iedereen aan het eind van de maand juli de nieuwe versie ontvangen (met uitzondering van GOOP gebruikers; de nieuwe GOOP versie komt rond september uit).

Patches

9 juli 2012. Afgelopen week is er een probleem gevonden bij het afdrukken van brieven vanuit de Service module met de nieuwe tekstverwerker. Dit is inmiddels verholpen, de verbeterde versie is opgenomen in het service pack en de nieuwe uitleveringen bevatten deze verbetering al. Wie tijdelijk de 'oude' tekstverwerker inschakelde, kan na deze patch de nieuwe weer inschakelen.

17 juli 2012. Enkele bug-fixes aan de nieuwe tekstverwerker. Opslaan in het orderarchief bij afdrukken vanuit de tekstverwerker is hersteld. De optie 'bewerken van voorblad' bij het afdrukken is hersteld. Verbeteringen in geavanceerde \IF constructies. Enkele kleine andere zaken hersteld.

Documentatie

Deze staat op de DVD en kan al bestudeerd worden voorafgaand aan de installatie. Indien u de nieuwe versie nog niet hebt ontvangen en al wel wil bekijken welke nieuwe functies er zijn, dan mailen we u die graag even toe (stuur hiertoe een mailtje aan helpdesk@simar.nl)

Het nieuwe BTW-tarief per 1 oktober

Momenteel werken we hard aan aanpassingen om het nieuwe BTW-tarief op een gemakkelijke manier te kunnen verwerken. In de week van 2 juli heeft u daar een e-mail over ontvangen. Deze informatie kunt u hier ook bekijken (PDF).
De versie van de software waarin de diverse conversietools voor de nieuwe BTW is opgenomen zal direct na de vakanties verspreid gaan worden. (Richtdatum: 1 september). KIMS en SIMS gebruikers dienen voorafgaand daaraan de nieuwe KIMS/SIMS versie reeds geïnstalleerd te hebben.

Patches

De nieuwe @codes 3000 en 3001 die worden beschreven in de uitleg over de nieuwe BTW werden op 2 juli op onze website gezet. Per 9 juli zijn ze nog iets aangepast. Wie deze @codes gebruikt raden we aan ze opnieuw te downloaden. Het verschil is een centenkwestie: ook de verwijderingsbijdragen gaan onder 21% BTW vallen en worden daardoor € 5,08 en € 12,20. In de eerdere @codes hielden we daar nog geen rekening mee.