Caché wordt vervangen door IRIS

Simar gebruikt al jaren de database Caché van InterSystems, het systeem wat al uw data beheert. Dit wordt vervangen door de database genaamd IRIS eveneens van InterSystems.

Er zijn drie redenen waarom wij hebben besloten deze overstap te gaan maken.

Ten eerste zijn er opties in IRIS die voor ons noodzakelijk zijn om ons pakket verder te kunnen verbeteren.
– Veiligheid is daarin de belangrijkste reden. IRIS biedt ons de mogelijkheid om de database veiliger te gebruiken en vooral de verbinding naar de database toe is minder makkelijk bereikbaar voor anderen. We doen er veel aan om een zo veilig mogelijk systeem aan te bieden en de vernieuwde mogelijkheden van IRIS voldoen aan de voor ons noodzakelijke mogelijkheden.
– Daarnaast gaan wij bij de ontwikkeling van nieuwe modules (of het vernieuwen van reeds bestaande modules) onderwater gebruik maken van de functies binnen IRIS. Ook het communiceren met derden (integraties) kan door ons makkelijker gemaakt worden met IRIS, denk bijvoorbeeld aan elektronisch bestellen.

De tweede reden is de kostprijs voor een upgrade naar IRIS. Wij zijn overeengekomen dat wij tot 01-01-2025 u nog mogen overzetten van Caché naar IRIS zonder aan InterSystems een upgrade bedrag te moeten betalen (met uitzondering van single user-klanten). Na 1 januari 2025 vraagt InterSystems wel een upgrade bedrag voor de omzetting. Wij zijn dan ook voornemens om iedereen voor 01-07-2024 te begeleiden naar IRIS.

De derde reden is de toekomstbestendigheid van Caché. InterSystems heeft aangekondigd geen ontwikkelingen meer aan Caché te doen. Het eventueel in de toekomst niet (goed) meer werken van Caché, wordt niet gegarandeerd verholpen. Daarmee komt het functioneren van onze software in gevaar. Door de overgang naar IRIS is dat risico er niet meer, daar is die garantie er wel.

Nadeel is er ook. IRIS is een groter, volwassener product dan Caché en heeft vele moderne mogelijkheden in zich die Caché niet heeft. Daarom heeft InterSystems de tarieven voor IRIS hoger liggen ten opzichte van Caché. Gaat u over, dan zal uw onderhoud omhoog gaan.

Hoe nu verder
Op moment dat u een overgang wenst of als het voor u noodzakelijk is om over te gaan, krijgt u van ons een order met het overzicht van de verandering in onderhoudskosten en de éénmalige installatiekosten voor het installeren van IRIS (lees: upgraden van Caché). Wij zullen met u een planning maken wanneer het u schikt om dit uit te voeren.

Wij kunnen niet alle Simar-gebruikers tegelijk overzetten en dat hoeft ook niet. We hebben de tijd tot 01-01-2025, wanneer u wacht tot het laatste moment zou het kunnen dat Simar geen beschikbare tijd voor u heeft en u uiteindelijk geen gebruik kunt maken van de gratis upgrade. Simar kan in deze niet verantwoordelijk worden gesteld voor het overschrijden van de deadline.

We zullen logische momenten aangrijpen om u om te zetten. Denkt u hierbij aan de volgende momenten, bijvoorbeeld:

– Een serveromzetting
– Uitbreiding van werkplekken
– Aanschaf van modules die alleen nog ondersteund zullen gaan worden door IRIS, zoals het starten met gebruik van bijvoorbeeld SCRIVE, IDEAL of de Transportmodule
– Uw eigen wens voor bijvoorbeeld meer veiligheid kan ook een reden zijn.

Houd u er rekening mee dat er steeds meer modules bijkomen die alleen nog door IRIS ondersteund worden, omdat wij steeds meer de functionaliteiten van IRIS gaan inzetten voor optimalisatie van ons product.

Heeft u vragen over bovenstaande, aarzelt u dan niet om contact met ons op te nemen via onze verkoopadviseurs of uw contactpersoon.